A forgácsolástechnológia teljes választéka a DMG házi kiállításán


E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

2010.02.04. forrás:gyártástrend

A Deckel Maho pfronteni gyárában február 2-án megnyitott házi kiállítással kezdődött a forgácsoló szerszámgépek világszerte egyik vezető gyártójaként számon tartott DMG számára az új vásári szezon. Az egész világról érkező látogatók – a szervezők előzetes számításai szerint mintegy 5000 szakember – a Gildemeister konszern Bajorország déli részén, az Alpok lábánál fekvő legnagyobb gyártóüzemében öt napon keresztül „nyitott kapukat” találnak és ismerkedhetnek a valamennyi ágazat számára szállító gyártó több mint félszáz szerszámgépével, természetesen „élőben”, forgácsolás közben.

A DMG évek óta ugyanebben az időpontban megrendezett, hagyományos OpenHouse programjának célja a szerszámgépek terén bevezetett legújabb innovációik bemutatása a szakmai közönségnek, és a vállalat a termékek kiállított reprezentatív keresztmetszetén keresztül kívánja minden évben megerősíteni a valamennyi jelentős ágazatban betöltött csúcsbeszállítói szerepét és elismert kompetenciapartneri minőségét. A bemutatóterületen működő 55 kiválasztott szerszámgép az adott megmunkálási területet jól jellemző alkalmazási példákon keresztül ad áttekintést a DMG gyártástechnológiája jelenlegi színvonaláról. A hagyományosnak mondható kiállítási megjelentést keretprogramként szemináriumok, technológiai workshopok és vezetett gyárlátogatások kísérik. Az idei rendezvény egyik figyelemre méltó eltérése a korábbiaktól, hogy a hagyományos célpiacokon, így az autógyártáson, a repülőgépiparon és az energetikai iparon kívül különös érdeklődés fordul a hatalmas potenciálokat rejtő és a gazdasági válság által kevésbé sújtott orvostechnikai ágazat, ezen belül is a fogtechnikai ipar felé.


A dentál üzletág legújabb innovációi a Gildemeister leányvállalat, a Sauer GmbH megmunkálógépeiben öltenek testet. Így például az öttengelyes precíziós megmunkálást végző, kompakt Ultrasonic 10 berendezés hozhat gyártástechnológiai forradalmat az eddig többnyire kézi munkával dolgozó fogtechnikai laboratóriumok számára. Ennek alapja, hogy az alkalmazott technológia (a nagy sebességű marást kiegészítő ultrahangos anyagleválasztás) először teszi lehetővé az olyan új anyagok hatékony megmunkálását, mint a cirkon-oxid vagy speciális, nagy szilárdságú üvegkerámiák és műanyagok. Másrészt a rendkívül széles anyagválasztékhoz hasonlóan sokoldalú a megmunkálható komplex geometriák köre, illetve az alapgépet alkalmas automatizálással kiegészítve több órán keresztüli felügyelet nélküli működés válik lehetővé.

A célágazattól függetlenül a DMG valamennyi fejlesztésének és gépének – a néhány négyzetméter alapterület-igényű kompakt berendezésektől a koordinátánként több méteres alapméretű, több tíz tonnás hatalmas munkadarabok (például karosszériaelemek, repülőgép-hajtóegységek) megmunkálására képes óriásgépekig – meghatározó törekvése napjainkban az energiahatékonyság, illetve az optimalizált teljes folyamatláncok (a CAD-től a CAM-en keresztül a CNC-is) kialakítása. Az erőforrásokkal való takarékoskodás jegyében a DMG vevőit aktívan támogatva lép fel, energiamegtakarítási kezdeményezése jelentős növekedést hoz a gépek hatékonysága tekintetében a teljes folyamatláncban. A megvalósítás az energiaoptimalizált tervezésnél kezdődik, majd az alkalmas gépnek a gyártandó munkadarabhoz optimálisan igazodó kiválasztásával folytatódik, és ugyancsak meghatározó tényezői az egy felfogásban történő teljes megmunkálás által elért energiahatékony gyártás, valamint a gépek, vezérlések, eljárások és folyamatok energiaorientált párosítása a DMG programjában ugyancsak szereplő intelligens szoftvereszközökkel és új szerviztermékekkel.

A környezettudatosság azonban nemcsak a felhasználóknak kínált gyártmányok és szolgáltatások tekintetében nyilvánul meg, hanem abban a szemléletben és technikai megvalósításokban is, ahogyan a DMG pfronteni gyára szinte összekapaszkodik a természettel: amilyen környezetkímélő megoldásokat alkalmaz például a gyártócsarnokok energiaigényének minimalizálására, valamint ahogyan a panorámaablakokon keresztül a dolgozóknak és a látogatóknak szinte karnyújtásnyi közelségbe hozza az Alpok (a nyitott kapus rendezvény tudatosan a téli időszakra választott időpontjában) hófödte lejtőit és hegycsúcsait.