Magyarországon jók a megújuló autóipar esélyei


E-mail

 

2009.10.29.

Az európai országok közül jelenleg Magyarországnak van a legnagyobb esélye arra, hogy az amerikai–indiai Reva Electric Car Company Ltd. tervezett elektromos autógyára helyszínéül kiválassza – mondta az Indiában készülő villanyautókat importáló Comtex Green Zrt. vezérigazgatója, Szabó János.
Igaz, hozzáfűzte: ahhoz, hogy a 25 millió euróba kerülő, akár 200 főt is foglalkoztató gyár Debrecenben felépülhessen, nem elegendőek az esetleges állami támogatások. A Reva-gyár ott fog felépülni, ahol a fizetőképes kereslet révén akár az első évben is el lehet adni több ezer darabot az egyébként meglehetősen borsos árú járműből.

 

 

Magyarország azonban nem ilyen hely, hiszen a cég fél év alatt mindössze két darabot értékesített a 2,6 méter hosszú és 1,3 méter széles, kétszemélyes városi villanyautóból. Szabó János viszont magabiztosan azt mondja, meg kell teremteni a piacot.

Mint mondja, adókedvezményekre, vételár visszatérítésre gondol, és példaként említi, hogy Franciaországban 5 ezer euró, Ausztriában 30 százalékos a vásárlás támogatásának mértéke. Vagyis ennyivel olcsóbban veheti meg a kocsit a vevő.

“A vásárlás támogatására Magyarországon jó forrás lenne a szén-dioxid kvóta értékesítéséből befolyó összeg – mondja a Comtex Green vezetője, kiemelve: “ezt amúgy is csak olyan beruházásokra lehet költeni, amelyek csökkentik a szén-dioxid kibocsátást. Az elektromos autózás pedig pontosan ilyen.”

Az elektromos áramot azonban fosszilis energiahordozók elégetéséből nyerjük, hiszen Magyarország nem a szél- és naperőműveiről híres, és a kívánatosnál jóval kevesebb vízierőművünk van.

Mindez azonban akkor lenne belátható közelségben, ha az államadóssággal megegyező mértékű lenne a magyar készpénztartalék. Tehát mire mindez meglesz, addigra nemhogy felépül, de már rég el is avul a Reva gyár valamelyik másik európai országban.

A Reva legolcsóbb kivitele 3,563 millió forintba kerül. A lítium-ion akkumulátoros modell pedig már több mint 7 millió. Hogy a piacképességet növeljék, a Comtex Green olyan konstrukción dolgozik, hogy a vételár alacsonyabb legyen, és az akkumulátor bérleti díját, valamint a később kiépítendő töltőállomások költségét havonta lehetne fizetni.

A kocsi fenntartási költsége Szabó János szerint nagyon alacsony: számításai szerint napi 60 kilométeres futásteljesítményel számítva szerinte félmillió forint az előny a belsőégésű motoros autókhoz képest. A 8 órás teljes töltés, amivel 80 kilométert lehet megtenni, 400 forintba kerül – teszi hozzá a cégvezető.

Forrás: vg.hu