Közgazdász-vándorgyűlés a Miskolci Egyetemen


E-mail
Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 

A Közgazdász Vándorgyűlés a magyar közgazdász szakma legnagyobb éves konferenciája. Idén szeptember 3-5. között - immár 53. alkalommal - a Miskolci Egyetem adott otthont a háromnapos rendezvénynek.
Az 53. Közgazdász Vándorgyűlés hagyományos témái - a nemzetgazdaság helyzete, a bankrendszer aktuális kérdései, monetáris politika, költségvetési folyamatok - mellett foglalkozott az észak-magyarországi régió speciális helyzetével, például az újraiparosítással, a foglalkoztatás és a szociális szféra problémáival, a határ menti együttműködés lehetőségeivel, a közlekedés fejlesztésével, valamint a turizmussal is.
Az Iparfejlesztés és újraiparosítás szekcióülésen a résztvevők hallhatták Kersten Bachmann, a Takata Safety Systems Hungary Kft.  ügyvezető igazgatójának előadását „Autóipari sikertörténet Miskolcon – egy japán beszállító tapasztalatai a helyi lehetőségekről” címmel.
Bárczy Pál, a Magyar Űripari Klaszter elnöke, egyben az Admatis Kft ügyvezetője ismertette egy miskolci vállalat perspektíváit a globális űriparban, illetve azt, hogy ebben a klaszterstratégia hogyan segíthet.
Dr. Barkóczi István, a Fux Zrt. vezérigazgatója „Minőségi iparmunkával, egyetemi együttműködéssel elért nemzetközi siker” címmel tartotta meg előadását.
Ezt követte Kiss László, a Kiss Cégcsoport tulajdonosa-cégcsoportvezetője személyes beszámolója a cégcsoport-építés mérföldköveiről és a jövő kérdéseiről.

Az előadásokat kerekasztal beszélgetés követte, Czakó Erzsébet egyetemi tanár vezetésével, mely a „Klaszterek a régióban” címet viselte.
Résztvevők: Konkoly József (Kenyheci Ipari Park, Kassa Megye, Szlovákia), Bodáné Tajthy Krisztina (Észak-magyarországi Informatikai Klaszter), Csabai Tamás (NOHAC Észak-magyarországi Autóipari Klaszter), Gyulai Csabáné (Szinva Net Informatikai Zrt.)
A kerekasztal beszélgetés során szó esett a klaszterek alapításáról, a működésük során elért eredményekről, sikerekről, kudarcokról, valamint a legnagyobb visszhangot kiváltó, és legtöbbeket érintő foglalkoztatásról és szakember utánpótlásról is.